HARLINGEN - Bij de jeugdleden wordt er nog volop gevoetbald maar hoe zit dat bij de senioren bij fc Harlingen? Zien zij het nog wel goedkomen wat voetbal betreft? We spraken met trainer van het Walking Football team bij fc Harlingen; Patrick Oosting.

Trainer Patrick Oosting is voor de meeste mensen misschien onbekend maar vraag aan de zestig plussers bij fc Harlingen wie Patrick is en zij weten het. Patrick is namelijk sinds juni 2020 de trainer bij het Walking Football. Hij nam het stokje over van Marcel Frankena die in 2018 het Walking Football in Harlingen introduceerde.

Ongeloof
Walking Football is een teamsport en zorgt per definitie voor meer sociale contacten. Door samen te voetballen komen 60-plussers met elkaar in contact en blijven ze fitter. Het Walking Football is een perfecte variant voor mensen die lang niet meer gevoetbald hebben of pas op late leeftijd willen beginnen met voetbal. Vanwege de verscherpte maatregelen ligt deze tak van sport helaas tijdelijk stil en Patrick had eerlijk gezegd niet verwacht dat de maatregelen ook voor de buitensport zouden gelden. Er werd namelijk altijd gezegd dat besmettingen buiten bijna niet voorkwamen. Patrick: “Mijn eerste reactie was vooral ongeloof dat we weer helemaal stil kwamen te liggen. Ik probeer verder maar mee te gaan met de stroom, er tegenin zwemmen heeft immers toch geen zin. Het komt zoals het komt en zo gauw we weer het veld op mogen, sta ik klaar om er weer met goede moed tegen aan te gaan”.

Patrick laat weten dat het goed met hem gaat. Iedereen om hem heen is nog gezond, virus- en ziekte vrij. Hij houdt het prima vol maar net als velen vindt ook hij het wel steeds moeilijker worden om afstand te houden van vrienden en familie. “Een knuffel van mijn ouders en zusje begin ik wel echt te missen” laat Patrick weten.

Contact met de groep
Via de groepsapp van het Walking Football team is er veel contact en ondanks dat er niet veel te doen is, beleven de mannen toch heel veel leuke dingen en wordt er meer dan genoeg geouwehoerd. Patrick vindt het leuk om alle verhalen van de mannen te lezen. Sommige mannen appen hem persoonlijk, vooral van Ubbo krijgt hij regelmatig een berichtje. Ook via Facebook houden de mannen contact en op die manier blijven ze op de hoogte van elkaar. Patrick laat weten dat het een bijzondere maar super leuke groep is. “Recht voor zijn raap en goudeerlijk! Ik heb ontzettend veel plezier in de trainingen en wat ik heb begrepen is dat ook wederzijds. Er wordt, soms iets te, fanatiek getraind en de opkomst is altijd goed. De enige klachten die ik tijdens de trainingen wel kreeg is dat ze de partijtjes te kort vinden. Want naast de partijtjes doen we natuurlijk ook veel oefeningen”. Oefeningen waar de mannen het koppie bij moeten gebruiken en dit vinden veel mannen best lastig. “Ik wil dit in de toekomst verder gaan uitbreiden zodat ook daarin vooruitgang word geboekt” aldus Patrick.

De dagen zonder voetbal
Naast trainer van het Walking Football team bij fc Harlingen is Patrick ook nog trainer van de JO17 van Ryptsjerk Suwald Combinatie. Ondanks het ontbreken van wedstrijden gaan de trainingen gewoon door en net als bij fc Harlingen proberen ook de teams van Ryptsjerk in deze tijd voor alle jeugdteams zo veel mogelijk activiteiten te organiseren. “Verder ben ik samen met mijn vader bezig zijn oude 8 mm films te digitaliseren en ben ik bezig mijn stamboom uit te zoeken. Je gaat in deze tijd dingen doen waar je normaal gesproken niet aan toe komt”. Daarnaast heeft Patrick een dochter van 7 die het ook leuk vindt om dingen met papa te ondernemen. Regelmatig gaan ze even een dagje te toeren met de auto om wat leuke plekjes in het noorden te bekijken.

Tot slot
Patrick sluit af met de woorden: “Ik hoop dat alles snel weer bij het oude is en dat ik samen met de mannen weer het veld op kan want ik begin de groep wel erg te missen. En mochten er meer mensen interesse hebben in het Walking Football. Wanneer het weer kan, kom dan gerust eens kijken en mee trainen. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!”