FRANEKER - In de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 mei controleren agenten op het Noord in Franeker een voertuig. Er ontstaat een worsteling tussen de agenten en de bijrijder. Tijdens deze vechtpartij probeert de man één van de agenten stevig om zijn nek vast te houden. Een andere agent wordt in het gezicht geslagen. Met hulp van extra agenten wordt de man aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau.

Omstreeks 2:15 uur rijden de agenten over het Noord in Franeker. Zij willen daar een voertuig controleren en geven deze een stopteken. De bestuurster, een 31-jarige vrouw uit Amsterdam, blijkt te hebben gedronken. De bijrijder, een 36-jarige man uit Franeker, wil het stuur overnemen maar blijkt ook te veel te hebben gedronken. Daarom moet de auto blijven staan. De bestuurster moet mee naar het politiebureau op verdenking van het rijden onder invloed van alcohol. Hier zijn beide inzittenden het niet mee eens en zij zoeken de confrontatie met de agenten.

Inzet stroomstootwapen

De man probeert te voorkomen dat de vrouw mee gaat naar het bureau. In de duwpartij die ontstaat probeert de man een agent stevig om zijn nek vast te houden. De man weigert elke vorm van medewerking en is zeer agressief. De andere agent schiet zijn collega te hulp, waarna de vrouw zich ook mengt in de situatie. Agenten voelen zich genoodzaakt om hun wapenstok te gebruiken en wanneer de man alle medewerking blijft weigeren en een agent in het gezicht slaat, wordt het stroomstootwapen afgevuurd. De verdachte wordt niet geraakt en gaat ervandoor. Op de Voorstraat kan hij worden aangehouden door toegesnelde collega’s van politie en Marechaussee. Hij is overgebracht naar het bureau.

Agressie tegen politie onacceptabel


Agressie en geweld tegen politieagenten is onacceptabel. Agenten moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Agressie of geweldtegen medewerkers wordt dan ook niet getolereerd. De politie doet altijd direct aangifte van geweld. De betrokken agenten hebben nu ook aangifte gedaan van mishandeling.