FRANEKER - De politie is op zoek naar meerdere verdachten van een plofkraak aan de Voorstraat in Franeker. Rond 03:40 uur is daar geprobeerd een geldautomaat open te breken met behulp van een explosief. De verdachten zijn er vandoor gegaan, mogelijk met scooters via de Kleijenburg. Het is op dit moment nog niet duidelijk of er iets buit is gemaakt. Er is nog niemand aangehouden.


Onderzoek EOD en FO

De melding kwam kort na de explosie bij de politie binnen. De hulpdiensten, waaronder ook de brandweer en ambulance, zijn uit voorzorg ter plaatse gekomen. Ook is de omgeving ruim afgezet. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ter plaatse gekomen om te kijken of het pand, waar de geldautomaat gevestigd is, veilig is. Dat onderzoek was rond 07:40 uur afgerond. Daarna is het sporenonderzoek door de FO (Forensische Opsporing) opgestart. Er wordt onderzoek gedaan naar het gebruikte explosief en wat er buit is gemaakt.

Verdachten en vluchtrichting

De politie trof ter plaatse geen verdachten aan. We zijn meteen met een opsporingsonderzoek begonnen. Zo spreken agenten met getuigen en omwonenden. Uit die informatie werd duidelijk dat er meerdere personen betrokken waren bij deze plofkraak. Ze zijn mogelijk op meerdere scooters gevlucht via de Kleienburg.

Tips en camerabeelden

Het onderzoek naar de plofkraak is volop gaande. We spreken met getuigen en we bekijken camerabeelden uit de omgeving. Heeft u rond 03:40 uur, voor, tijdens of na de explosie, de mogelijke verdachten gezien in de omgeving van de Voorstraat? Heeft u na de explosie de verdachten zien vertrekken mogelijk met scooters via de Kleienburg? Heeft u een camera in de buurt, wellicht een deurbelcamera of een dashcam, en beelden waar de mogelijke verdachten of het incident op te zien zijn of heeft u andere informatie over deze plofkraak? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of bel anoniem met 0800-7000. U kunt ook uw tips en beelden toesturen via politie.nl of via het tipformulier.