NEDERLAND - De zomertijd gaat in de nacht van zaterdag op zondag weer in. Dit betekent dat de klok om 2.00 uur een uur vooruit wordt gezet en daardoor is het 's avonds langer licht.

Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

De zomertijd was de afgelopen jaren onderwerp van discussie. Er werd twee jaar geleden in het Europees Parlement zelfs over gestemd om de zomertijd in 2021 af te schaffen. De uitkomst was dat de zomertijd voorlopig blijft bestaan, maar dat er onderzoek zou komen naar de voor- en nadelen. Vooralsnog heeft men geen reden zien om deze alsnog af te schaffen.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober (dit jaar 31 oktober).