HARLINGEN - Het afgelopen jaar is het Balklandpark omgetoverd tot een stadspark dat voor iedere Harlinger en bezoeker iets te bieden heeft. Je kunt er heerlijk wandelen, rennen, springen, klimmen, sporten en vies worden. En uiteraard ook gewoon genieten vanaf een bankje.


Deze week maakte het college van burgemeester & wethouders met de architect een wandeling door het nieuwe park om met eigen ogen te bewonderen hoe mooi het is geworden.

Wethouder Erik de Groot: “Het is fantastisch om te zien hoe het park het afgelopen jaar vorm heeft gekregen. Hier was eerder niks behalve sportvelden en open ruimte. Nu is er een stoer en robuust park met volop ruimte voor bewegen in de openbare ruimte en biodiversiteit in het noordelijke gedeelte van het Balklandpark. In het komende plantseizoen worden op verschillende plekken in het park bomen en bloemen geplant zodat het volgend jaar vol staat met prachtige bloemen, planten en bomen. Het Balklandpark is een echte parel geworden voor zowel Harlingers als voor de bezoeker en toerist die van onze historische stad, dijk, strand en zee komt genieten.”

Gebiedsontwikkeling zorgt voor impuls recreatie en toerisme

Het Balklandpark is onderdeel van het Westerzeedijkproject. Dit gebiedsontwikkelingsproject is gericht op het ontwikkelen van een aantrekkelijk gebied voor Harlingers en (cultuur)toeristen. Zo wordt er onder andere gewerkt aan strandbeleving, herstellen badcultuur, recreatievoorzieningen en -woningen.

Balklandpark-Noord ontwerp gemaakt via Right 2 challenge

Een werkgroep met inwoners uit Harlingen daagde de gemeente uit om zelf het noordelijk deel van het park te ontwerpen. De gemeente is de uitdaging aangegaan en heeft de initiatiefnemers volop de ruimte gegeven. Inmiddels is de werkgroep officieel overgegaan tot de Stichting Ecologisch Stadspark Harlingen. Op het moment is de Stichting met hulp van de gemeente bezig met de uitvoering van het ontwerp. De heuvels zijn aangelegd en beplant. De uitvoering van de bijenstal, het vleermuishotel en het insectenhotel zijn gepland. Daarnaast is het plan een tribune te bouwen van gerecyclede materialen, waaronder onderdelen van de oude tribune van Voetbal Vereniging Harlingen. De uitvoering van het ontwerp blijft in ontwikkeling, elementen worden door de jaren heen toegevoegd en veranderd.