HARLINGEN - Maandag 17 april 2023 om 9.00 uur is er door de leerlingen van het basisonderwijs de bevrijding van de gemeente Harlingen herdacht. Naast de leerlingen waren ook de burgemeester Ina Sjerps, wethouders Hendrik Sijtsma, Paul Schoute en Erik de Groot aanwezig.

De basisschool leerlingen van IKC Middelstein legden een krans bij Cross of Sacrifice in aanwezigheid van Käthe Kuperus van de gemeente, IKC Prins Johan Frisoschool bij het Joods Monument in aanwezigheid van burgemeester Ina Sjerps en IKC Het Noorderlicht bij het Neuengamme Monument in aanwezigheid van wethouder Hendrik Sijtsma. OBS 't Wad legden in aanwezigheid van de wethouder Paul Schoute een krans bij het Monument omgekomen Zeevarenden. Leerlingen van IKC Het Baken legden een krans bij St. Joris en de Draak in aanwezigheid van wethouder Erik de Groot. Bij de kranslegging van IKC Sint Michaël bij het bommonument aan de Schritsen was Adry Attema aanwezig. Medewerking voor het spelen van de Last Post waren de mensen van het Leger des Heils en de Stedelijke Muziekvereniging.

’s Middags om 14:30 uur legden de eerste klas havo-vwo van de RSG een krans bij het Halifax Monument aan de Achlumerdijk. Na de kranslegging werd de Last Post gespeeld gevolgd door twee minuten stilte. De organisatie was in handen van de directeuren basisscholen, geschiedenis docent RSG en de gemeente Harlingen.