HARLINGEN - Zondag 25 juni vond op het Harlinger strand de Beach Cleanup plaats. De Beach Cleanup was een initiatief van Florian Dirkse, medeoprichter van The Ocean Cleanup en The Green Miles, die sinds kort in Harlingen woont. Florian had gereageerd op een oproep van de projectgroep ‘Zomer aan Zee’ van gemeente Harlingen om zelf met ideeën voor een activiteit op het Harlinger strand te komen.


Peuken, blikjes en rondslingerende lege wijnflessen

Een groep van ongeveer vijfentwintig vrijwilligers gaf gehoor aan de oproep. Na een welkomstwoord, koffie en introductie door Florian bij Strandpaviljoen ’t Zilt, splitste de groep zich op. De groep ging het strand op om haar omgeving te ontdoen van zwerfafval, peuken, blikjes en rondslingerende lege wijnflessen. De groep bestond uit een gevarieerd gezelschap. Zowel jong als oud waren goed vertegenwoordigd en ook een aantal bewoners van het cruiseschip ‘River Diamond’, deed mee met de Beach Cleanup. De Harlinger afvaljutter Henk Prins had zelf een stapel herbruikbare afvalzakken meegenomen. Een halfuur na de start raakten de eerste afvalzakken al vol.

Schoonste stad aan het Wad

Wethouder Hendrik Sijtsma droeg ook zijn steentje bij door op pad te gaan met een afvalgrijper. De wethouder over de Beach Cleanup:

“Ik ben erg blij om te zien dat er zo’n diverse opkomst is voor dit initiatief. Alle leeftijden en zowel Harlingers als niet-Harlingers hebben een prachtige inzet getoond. Samen staan we sterk in de aanpak tegen zwerfafval en de ambitie om binnen een aantal jaar Schoonste Stad aan het Wad te zijn. Aan iedereen die vandaag heeft meegeholpen en op andere manieren een bijdrage leveren, enorm bedankt!”.

Na de Beach Cleanup gaf Florian bij Het Brouwdok een inspirerende lezing over het volgen van je dromen. Zijn passie – zeilen - resulteerde in een droom: de wereld rondzeilen. Hij maakte zijn droom waar en zeilde samen met zijn zeilboot twee jaar rond de wereld. Tijdens deze reis kwam hij zoveel plastic tegen in de oceanen, dat hij er een nieuwe missie aan overhield: het opruimen van de oceanen.

Zomer aan Zee

De officiële aftrap van Zomer aan Zee is op 23 juli. Tijdens de zomervakantie worden er verschillende sport, spel en culturele activiteiten georganiseerd op het strand. Zomer aan Zee wordt aangeboden door gemeente Harlingen en georganiseerd door BENG Evenementen en Team FRL. Zomer aan Zee sluit op 8 september af met een film over zwerfval, ‘De Plastic Soup Surfer’.