HARLINGEN - Het college van Burgemeester en Wethouders heeft onlangs een intentieovereenkomst met kunstenaar Frank Stella ondertekend. Hierin is afgesproken dat gemeente Harlingen het kunstwerk ‘Broken Jug’ van Frank Stella in bruikleen krijgt. Het kunstwerk is gebouwd in Cherbourg en ligt opgeslagen op het industrieterrein van Harlingen.


Frank Stella wil iedereen laten genieten van zijn kunst

Frank Stella is een Amerikaanse kunstenaar die wereldwijd bekend is door zijn schilderijen, driedimensionale werken en metalen constructies. Hij heeft meerdere tentoonstellingen gehad in Museum of Modern Art en het Guggenheim in New York. Zijn kunstwerken worden op verschillende plaatsen ter wereld ten toon gesteld, zoals Toronto, Los Angeles, Singapore.

In 2019 was Frank Stella samen met burgermeester Roel Sluiter op locatiebezoek voor het kunstwerk: "It feels very comfortable with the ocean, it is very nice. I grew up in a place with the water like this in America, Massachusetts." Frank Stella wenst dat iedereen kan genieten van dit unieke werk en heeft daarom zijn kunstwerk in bruikleen aangeboden aan de gemeente Harlingen.

Oorspronkelijk bedoeld voor stadion in Miami
Oorspronkelijk is de bol van aluminium, 14 meter hoog en 45 ton zwaar in Cherbourg gebouwd voor een stadion aan zee in Miami. Van Frankrijk is deze naar Harlingen verscheept. Op dit moment staat het kunstwerk in Harlingen op een afgesloten industrieterrein. Hierdoor is dit kunstwerk niet vrij toegankelijk voor het publiek. Gemeente Harlingen heeft nu een buitenkans om het kunstwerk in de openbare ruimte te plaatsen. De beoogde locatie voor dit kunstwerk is bij het parkeerterrein voor eilandtoeristen en de Tsjerk Hiddessluizen.

Eilandgevoel begint in Harlingen
Voor de gemeente Harlingen is de ‘Broken Jug’ een onderdeel van de verbeteringen voor eilandtoeristen naast het verbeteren van de parkeerterreinen en de route naar de veerboten. Het motto voor deze kwaliteitsverbetering is: ‘Het eilandvakantie begint al in Harlingen’. Uiteraard is het kunstwerk ook een landmark voor inwoners en andere bezoekers van Harlingen.

Joop Mulder haalde kunstwerk naar Friesland
De overeenkomst met Frank Stella is mede tot stand gekomen dankzij de onlangs overleden Joop Mulder (Sense of Place) en CIG uit Groningen. Joop Mulder haalde in 2019 Frank Stella naar Nederland om een plek te zoeken voor het kunstwerk. CIG bouwt samen met Mannen van Staal vaker driedimensionale werken voor Stella. De gemeente verwacht dat het kunstwerk aan het eind van de zomer kan worden geplaatst als onderzoeken en vergunningenprocedures zijn afgerond.