HARLINGEN - Zes derdejaars MAVO-leerlingen van RSG Simon Vestdijk presenteerden op donderdag 8 mei 2025 hun ontwerp voor het Vispad in Harlingen. Het Vispad is een interactieve wandelroute die het rijke visserijverleden van Harlingen verbindt met de toekomst – bekeken door de ogen van jongeren. Tijdens een presentatie in het kader van het vak Dienstverlening en Producten toonden de scholieren hun ideeën aan wethouder Paul Schoute. De opdracht: “Ontwerp een aansprekende wandelroute voor jongeren van 12 tot 17 jaar, waarin je op een leuke en interactieve manier meer leert over de visserij van Harlingen.”
Een route vol maritieme verhalen
Het Vispad wordt een interactieve wandelroute door de stad, met informatiebordjes, een fysieke kaart en een audiotour. Wandelaars komen langs projecten uit het Visserij Ontwikkelplan, zoals de visserijtentoonstelling, een garnalenkotter op het droge en de toekomstige Visserij Experience. De route wordt ontworpen voor gebruik in alle seizoenen – voor jong én oud.
De ideeën van de scholieren
Dit project laat zien hoe jongeren op een creatieve manier meedenken over de toekomst van hun stad. De ontwerpen van de leerlingen vormen een waardevolle inspiratiebron voor de verdere ontwikkeling van het Vispad. Met interviews onder medeleerlingen onderzochten ze wat jongeren aanspreekt. Hieruit bleek dat een korte route van circa 2,6 km de voorkeur heeft, met digitale elementen zoals QR-codes die linken naar extra informatie over een monument of een locatie. Ook spelelementen – zoals quizvragen of kleine activiteiten zoals vissen in de Zuiderhaven – spreken aan. Een afsluitende beloning, bijvoorbeeld korting op een ijsje bij Min 12, maakt het compleet. “Het is fantastisch om te zien hoe creatief deze jongeren zijn. “Hun ideeën laten zien dat een prikkel als een spelelement en of beloning na afloop goed werkt bij jongeren,” zegt wethouder Paul Schoute.
Over het Visserij Ontwikkelplan
Op verzoek van het ministerie van LNV stelde het Bestuurlijk Platform Visserij op 15 juni 2023 een Visserij Ontwikkelplan op. Lokale en regionale overheden werken sindsdien samen aan vernieuwende projecten die de visserijsector versterken én het erfgoed behouden. In Noord-Nederland wordt in totaal ruim 9,7 miljoen euro geïnvesteerd. Gemeente Harlingen werkt regionaal samen met gemeente Noardeast-Fryslân, gemeente Het Hogeland en de provincies Fryslân en Groningen.