HARLINGEN - Wie Harlingen zegt, denkt meteen aan de historische binnenstad. De mooie eeuwenoude panden maken de stad uniek. Bijna de hele binnenstad is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Er zijn ruim 600 rijksmonumenten, meer dan 140 gemeentelijke monumenten en ook nog eens 400 beeldbepalende panden. Al deze historie is nu in beeld gebracht met de monumentenkaart. De monumentenkaart staat nu op onze website en is te vinden onder het kopje "Voor inwoners". De kaart is ook te vinden door hier te klikken.

Top twintig
Harlingen staat met de hoeveelheid monumenten in de top twintig van grootste monumentengemeenten van Nederland. Op deze kaart kan iedere geïnteresseerde in één oogopslag zien welke panden als monument zijn aangemerkt.

Informatie over erfgoed
Het initiatief voor de monumentenkaart komt voort vanuit de wens om de informatie over erfgoed in de gemeente goed op orde te hebben. De inwoners kunnen met deze monumentenkaart op een duidelijke en overzichtelijke manier de juiste informatie vinden. Met het realiseren van deze monumentenkaart is bovendien een van de maatregelen uit de op 3 juni 2020 vastgestelde Woonvisie 2020-2030 uitgevoerd.