WIJNALDUM - Vrijdagmiddag fietsen meer dan 60 kinderen van basisschool Middelstein op hun versierde fietsen door de nieuwe fietstunnel. De fietstunnel is hiermee officieel in gebruik genomen. De fietstunnel in de nieuwe fietsverbinding zorgt ervoor dat schoolgaande kinderen uit Wijnaldum veilig en snel naar basisschool Middelstein in Midlum kunnen fietsen.


Lang gekoesterde wens van dorpen

Wethouder Harry Boon: “De realisatie van deze fietsverbinding was een lang gekoesterde wens van het dorp Wijnaldum nadat de basisschool daar moest worden gesloten. Nu kan de schooljeugd veel veiliger en sneller naar de school in Midlum fietsen. En daarbij kan men op deze route ook nog eens genieten van het prachtige landschap. Het fietspad past daardoor prima bij de wens voor recreatieve wandel- en fietspaden buiten de stad en dorpen”.

In de prijzen

Meerdere kinderen vielen in de prijzen met hun versierde fiets. In elke klas reikte wethouder Boon drie prijzen uit. In zowel groep 3/4, groep 5/6 als in groep 7/8 was de eerste prijs een cadeaubon van de Top1Toys van €25, de tweede prijs een bon van €15 en de derde prijs was een cadeaubon van €10. Na afloop werden alle kinderen uitgenodigd om een ijsje te halen bij de aanwezige ijscokar.

11 tunnelelementen van elk 28 ton

Voor de bouw van de fietstunnel onder de Zuidwalweg (N390) is de provinciale weg in maart dit jaar twee weekenden afgesloten geweest. Het asfalt werd gefreesd en de wegfundering werd weggehaald. Direct hierna werd met drie graafmachines het gat voor de fietstunnel gemaakt. In totaal zijn er 11 elementen geplaatst om de tunnel te realiseren. Ieder element weegt 28 ton. Bijzonder was dat de werkzaamheden live via een webcam gevolgd konden worden. De beelden zijn terug te bekijken in de vorm van een timelapse op YouTube.

Samenwerking met provincie

De gemeente werkt in dit project samen met Provincie Fryslân vanwege het kruisen van de provinciale weg. De provincie heeft een subsidie van € 200.000 beschikbaar gesteld uit het programma Fyts!mpuls voor het realiseren van de fietstunnel.