Kinderen zijn de toekomst, daar kun je niet omheen. Daarom zet Child Surgery - Vietnam zich al sinds 2005 in voor kinderen in het noorden van Vietnam. Een regio waar nog steeds operatie achterstanden zijn, iets waar wij een einde aan willen maken. Relatief eenvoudige operaties of therapieën werpen zich voor deze kinderen namelijk nog vele jaren hun vruchten af. Hierbij helpen we bij operaties, maar nog belangrijker, we maken ons hard voor preventieve zorg.


Een voorbeeld van deze preventieve zorg is Duong. Duong is een jongetje die in 2012 werd geboren in het noorden van Vietnam. Bij Duong werd duidelijk dat hij een ingevallen borstbeen had, een aandoening die ook wel trechterborst wordt genoemd. Bij 25-30% van de kinderen komt deze afwijkingen in de familie voor. Naast het cosmetische aspect van een trechterborst en mogelijke negatieve psychosociale effecten hiervan in de puberteit, kan deze aandoening op termijn klachten geven zoals pijn op de borst, kortademigheid en een verminderd uithoudingsvermogen. Genoeg reden dus om een trechterborst in een vroeg stadium te opereren om ziekte in een later stadium te voorkomen om ook Duong een eerlijke toekomst te geven.

In 2017 is Duong op 5 jarige leeftijd met onze hulp geopereerd. Tijdens deze operatie werd een dunne gebogen metalen plaat in zijn borstkas geplaatst welke het borstbeen terugduwt naar zijn normale positie. Dit wordt ook wel een ‘Nuss operatie’ genoemd en wordt ook in Nederland regelmatig uitgevoerd. Het bijzondere aan deze ingreep is dat de metalen plaat na 2.5-3 jaar weer verwijderd wordt. Hiervoor is Duong afgelopen jaar bij ons terug geweest. De foto’s van voor en na de ingreep staan boven dit artikeltje.

Het belangrijkste aan deze operatie? Onze chirurgen opereren in samenwerking met lokale artsen en leiden deze op zodat zij in de toekomst jongens als Duong zelf kunnen helpen. Hierdoor kunnen in de toekomst veel meer kinderen geholpen worden. Deze zelfstandigheid en continuïteit is juist nodig om preventieve operaties zoals die van Duong mogelijk te maken. Een belangrijk aspect voor deze continuïteit is garantie dat de gemaakte kosten ook vergoed kunnen worden. Hiervoor hebben we uw hulp hard nodig. Door uw donatie kunnen wij ons werk in Vietnam voortzetten en de laatste operatie-achterstanden wegwerken.

Elk kind heeft recht op de best mogelijke zorg, inclusief preventieve zorg. Helpt u ons dit mogelijk te maken? Doneer nu!


Child Surgery Vietnam
www.childsurgery-vietnam.org
Tel: (+31) (0)35 691 4333
E-mail: info@childsurgery-vietnam.org
IBAN: NL88RABO0109732243