FRANEKER - Op zaterdag 4 september van 14.00 tot 16.00 uur bezoeken Visit Friesland en Stichting Bestemming Noardwest namens 11fountains de stad Franeker. In het teken van de campagne Stadsgezichten worden de 11fountains fontein, de verhalen en bijzondere hoogtepunten van de stad in het zonnetje gezet. Of, beter gezegd, in de mist. Want de 'Oortwolk' fontein in Franeker spuit een wolk van nevel uit. Stadsgezicht van Franeker en historicus Josse Pietersma is zaterdag aanwezig bij de aftrap. Al zijn persoonlijke hotspots in de stad zijn te zien in de video die gelijktijdig live gaat op www.11fountains.nl/stadsgezichten. Om dit moment te vieren delen de bovengenoemde organisaties namens 11fountains kleine komeetjes van rijstsnoep uit aan bewoners en voorbijgangers. Composteerbare snoepzakjes gemaakt van planten uiteraard, om onze planeet langer draaiende te houden. Daarnaast kunnen aanwezigen om 14:30 uur bij de fontein zich aansluiten bij één van de twee rondleidingen. Deze rondleidingen worden door de stadsgidsen gratis aangeboden, maar vol is vol.

Stadsgezichten
Eerder dit jaar lanceerde Merk Fryslân het concept: Stadsgezichten, een nieuwe campagne voor de 11fountains. Bij Stadsgezichten draait alles om de verhalen van de stad, de fontein en de bijzondere hoogtepunten in de stad. Gedurende de komende drie jaar maken bezoekers aan Friesland en inwoners van Friesland kennis met elf bijzondere Friezen die elk een jaar lang het gezicht van hun eigen stad zijn. Dokkum en IJlst waren de eerste steden in de reeks en worden nu opgevolgd door Franeker. In mei volgend jaar maken we kennis met het stadsgezicht van Leeuwarden. Daarnaast komen de stadsgezichten van Workum, Sneek en Hindeloopen in 2022 ook aan de beurt. In 2023 worden de stadsgezichten van de overige steden bekend gemaakt.

De Oortwolk in Franeker

De fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. Zijn aanname dat zich rondom ons zonnestelsel een 'wolk' van miljarden komeetachtige objecten beweegt, betekende een doorbraak in de astronomie. De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die vanuit een schaal langs een verticale ketting van nachtkleurige parels in het bassin stromen. Een van de parels is zilverkleurig, als de kleur van de maan, een ander is verguld, de kleur van de zon. 'De Oortwolk' zelf is een nevel van fijne druppeltjes die vanuit een goudkleurig gaaswerk in de schaal vallen. Benieuwd naar de video's van de eerdere stadsgezichten?
Bezoek dan de website www.11fountains.nl/stadsgezichten.

Over Merk Fryslân

Merk Fryslân is de Destinatie Management Organisatie van de Provinsje Fryslân en werkt vanuit een overkoepelende visie aan de toeristische ontwikkeling, positionering en het vermarkten van Friesland (Visit Friesland), De Wadden (Visit Wadden) en de zakelijke markt (Meet in Friesland). De activiteiten voor 11fountains vinden zowel in opdracht van Provincie Fryslân als de zes betreffende Friese gemeentes plaats, gemeente Leeuwarden, gemeente Harlingen, gemeente Waadhoeke, gemeente SúdwestFryslân, gemeente Fryske Marren en gemeente Noardeast-Fryslân.