FRIESLAND/GRONINGEN - Het dubbel opstaptarief binnen het openbaar vervoer in Fryslân en Groningen is vanaf 1 januari 2021 verdwenen. Dit geldt voor alle overstappen binnen 35 minuten in het regionale bus- en treinvervoer van Arriva en Qbuzz. In overleg met vervoerder Arriva en OV-bureau Groningen Drenthe hebben provincies Groningen en Fryslân besloten het zogenoemde dubbel opstaptarief af te schaffen.


Toegankelijker
Een ritprijs in het openbaar vervoer bestaat uit een vast opstaptarief en het kilometertarief voor de gereisde afstand. Eerder werd bij een overstap van trein op bus of bus op trein nogmaals het opstaptarief berekend. Dit dubbele opstaptarief verdwijnt. Dat past bij de gezamenlijke ambitie om reizen in het Noorden nog toegankelijker te maken. Voor overstappen van bus op bus en trein op trein is al langer geen dubbel opstaptarief meer.

Compensatie busvervoerders
De nieuwe treinconcessie 2020-2035 maakte het afschaffen van het dubbele opstaptarief van bus op regionale trein mogelijk. Een overstap van trein op bus valt onder de busconcessie. Deze concessie loopt nog en afschaffen is daarom niet mogelijk. Om voor de reiziger het dubbele opstaptarief bij een overstap van regionale trein op bus toch te kunnen laten verdwijnen, hebben provincies Fryslân en Groningen besloten de busvervoerders hiervoor financieel te compenseren.