HARLINGEN - Arriva, ProRail en NS grijpen Open Monumentendag aan om het publiek de gerestaureerde perronkappen van het monumentale station in Harlingen te tonen. Op 10 september tussen 11.00 en 16.00 uur is het station open voor bezoekers. Naast een lekker kopje koffie en informatie is er ook twee keer een lezing over het station en de restauratie door Jitse de Hoogh, restauratie architect bij Arcadis, die gratis te bezoeken is. De lezing vindt plaats om 11.00 uur en om 12.30 uur.

Een historisch station

Station Harlingen is in 1863 gebouwd en heeft een monumentale status. De perronkappen op het station staan er al bijna 160 jaar. In de loop der tijd zijn de kappen aangepast en is het uiterlijk veranderd. Tijdens de restauratie door De Boer & De Groot civiele werken b.v. uit Harlingen zijn de perronkappen teruggebracht naar hun originele uitstraling.

Duurzaamheid
Bij het restauratieproces is rekening gehouden met duurzaamheid en de eisen van de huidige tijd. De kap heeft een zinken dakbedekking gekregen. Zink is een duurzaam en onderhoudsvriendelijk bouwmateriaal.

Lezing over de restauratie

De lezing van Jitse de Hoogh gaat over de restauratie van de perronkappen. Arcadis was in opdracht van ProRail verantwoordelijk voor het ontwerp van de restauratie, het kleurontwerp en de realisatie daarvan.

Meer informatie over openingstijden, rondleidingen en andere activiteiten zijn te vinden op www.openmonumentendag.nl, zoeken op plaatsnaam Harlingen.