HARLINGEN - Zaterdag is er van 11.00-16.00 uur weer Open Monumentendag. Behalve opengestelde panden, een stadswandeling en een nieuwe 'bovenlichtenroute' is er dit jaar ook een fotowedstrijd. De maker van de mooiste foto wint een prachtige Sony Cybershot DSC-RX10 MARK IV camera.

Thema van Open Monumentendag is dit jaar 'Harlingen van deur tot deur'. Daarbij gaat het niet alleen om de fraaie voordeuren die de binnenstad telt, maar ook om de 'bovenlichten' erboven. Als extra staan sommige voordeuren gastvrij open. Die van de grootste kerken bijvoorbeeld, en van de Vrijmetselaarsloge. Bij de Tourist Info, en zaterdag ook bij het Hannemahuis, is een flyer met de opengestelde panden verkrijgbaar. Daar zit een folder bij met een plattegrond en een QR-code, die je op weg helpen langs bijzondere bovenlichten in de stad.

Over de drempel

Het Gouden Stoepke is weer een van de panden waar bezoekers welkom zijn. Hier waart de vorige eeuw nog volop rond. Op de Kleine Voorstraat opent de ambachtelijke Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek de deuren en voor de gelegenheid is museum het Hannemahuis deze dag gratis toegankelijk. Op de hoek van het Franekereind en de William Boothstraat is het oude Logebouw omgebouwd tot het 'Tempelhuys'. Hier liggen heel wat voetstappen van oudere Harlingers, want het pand vervulde in het verleden de meest uiteenlopende maatschappelijke functies. Wie nog eens een kijkje wil nemen is welkom! De werkgroep tipt ook het stadhuis: "Sinds de restauratie is dit echt een pareltje waar we als stad trots op kunnen zijn."

Stadswandeling

Wie zich graag laat leiden, die kan op pad met een van de stadsgidsen. Zij vertrekken op 14.00 uur vanaf de Tourist Info op de Grote Bredeplaats. En wie liever zelf actief rondkijkt kan zoals gezegd met de camera op pad. "Er is een landelijke jury met als voorzitter topfotograaf William Rutten van 'Het perfecte plaatje'", laat de werkgroep OMD Harlingen weten. "Wie mee wil doen moet wel meteen dit weekend zijn bijdrage insturen. De voorwaarden voor de wedstrijd staan op openmonumentendag.nl/omdfotowedstrijd." De organisatie van de dag is in handen van Gemeente Harlingen, Tourist Info, de Stadsgidsen en de Vereniging Oud Harlingen.