MAKKUM - Prachtig Makkum aan het IJsselmeer heeft zoveel historische rijkdom dat de vlecke (een dorp met stadse kenmerken) een eigen rondwandeling verdient. Dit was voor VVV Waterland van Friesland de reden om dat te regelen. Hiervoor is allerlei informatie en inspiratie gebruikt vanuit de inwoners, ondernemers en Stichting Ald Makkum. Het eerste exemplaar van de inspirerende dorpskuier ‘Ontdek Makkum’ werd vandaag overhandigd aan Wietze van der Veen, voorzitter van Plaatselijk Belang Makkum. Nu kan iedereen stap voor stap door het dorp wandelen zonder ook maar iets te hoeven missen.

De dorpswandeling door Makkum is op een mooie manier tot stand gekomen. VVV Waterland van Friesland ging hiervoor de samenwerking aan met degenen die het meest weten van het dorp. “Dat waren de enthousiaste inwoners, ondernemers en Stichting Ald Makkum”, vertelt Grietje Hoekstra, marketeer van VVV Waterland van Friesland. “Samen met hen zijn we op zoek gegaan naar de juwelen en de mooiste verhalen van Makkum. Het resultaat is een prachtige route geworden van 3,5 kilometer waarmee je heel veel leert over deze bijzondere plaats in Zuidwest Friesland.”

Makkum komt tot leven
Wietze van der Veen die namens Plaatselijk Belang Makkum de dorpskuier vandaag in ontvangst heeft genomen, is blij met de wandeling door zijn dorp. “Makkum herbergt zoveel mooie juwelen. Die zie je alleen niet altijd als je ons dorp even snel bezoekt. Met deze wandeling word je echt langs de hoogtepunten geleid. Daarmee wordt het verhaal van Makkum verteld en ingezoomd op bijzondere plekken en historische verhalen. Zoals over Aart en Tijmen van den Berg die met hun conservenfabriek en palingrokerij een grote rol speelden in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze verstopten wapens in viskisten en blikten munitie in om ze daarmee ongezien te kunnen verspreiden. Zulke verhalen brengen Makkum tot leven.”

Kuieren door bijna Twaalfstedenstad
De gloednieuwe dorpskuier door Makkum vertelt ook over hoe Makkum in de 10de eeuw is ontstaan als boerengehucht. Tegenwoordig laten de rijkste mensen van de wereld hier hun superjachten bouwen. In de Gouden Eeuw maakten Makkumers metselkalk en stenen waarmee rijke Amsterdammers hun huizen bouwden. De Koninklijke Tichelaar is voortgekomen uit zo’n oude steenfabriek en met de dorpskuier kom je daar natuurlijk langs. Verder zijn onder meer de Waag en de historische zeesluis plekken waar je Makkum beter leert kennen. Natuurlijk voert de wandelroute ook langs de schitterende schepentableaus die zijn gemaakt door tegelschilder Adam Sybel uit Amsterdam die werkte voor Tichelaar. Verder kom je erachter dat als het uitgeven van stadsrechten niet net was afgeschaft, Makkum een stad was geweest. Dan had Fryslân mooi Twaalfsteden gehad in plaats van Elfsteden. De stadse allure is tot op de dag van vandaag zeker voelbaar.

Verkrijgbaar bij VVV-kantoor en online
De Dorpskuier Makkum is verkrijgbaar bij het VVV informatiepunt aan de Suderseewei 11 in Makkum, Strandhotel Vigilante, Restaurant Café De Zwaan en Overnachten bij de Hofleverancier. Ook via de webshop van VVV Waterland van Friesland is de wandelroute te koop: www.shopfriesland.nl. De prijs bedraagt drie euro. De wandeling start bij de Waag op de hoek van de Pruikmakershoek. Je doet er ongeveer 1,5 uur over, maar vergeet niet de winkels, de horeca en het strand te bezoeken. Alles bij elkaar kun je zo prima een dagje doorbrengen in Makkum.

Over VVV Waterland van Friesland
VVV Waterland van Friesland verleidt inwoner en toerist om gast te zijn in Zuidwest Friesland. Dat gebeurt met inspirerende informatievoorziening, gerichte marketing en goed gastheerschap. Het werkgebied is groot, vanaf de Afsluitdijk tot aan Lemmer en van Joure en Sneek tot aan Bolsward. Waterland van Friesland heeft in dit gebied zestien VVV-locaties en achttien informatiepunten. Daarnaast wordt informatie verstrekt via de website en diverse publicaties. Ongeveer 950 ondernemers zijn lid van VVV Waterland van Friesland. De VVV verbindt deze ondernemers met elkaar in één krachtige netwerkorganisatie.