HARLINGEN - Zeilinstructeurs Gerben Dijkstra en Emile Nugteren konden deze week zeilcertificaten uitreiken aan 9 waterscouts: Ywan Konijnenberg, Lies Anna de Wit, Douwe Wezemer, Stephan Groenendijk, Axel Wiszmann, Lynn Konijnenberg, Bjorn Yarick van Kesteren, Manuel de Boer, Susanne van den Berg, Sarina van Riet en Quicy Hoekstra. Naast hun 'normale' zomerkamp namen ze in de laatste week van de zomervakantie deel aan een extra zeilkamp. De diplomagolf helpt het zeilniveau van waterscoutinggroep Caspar di Robles opnieuw een stap omhoog.


"Wij leiden intern zowel jeugdleden als volwassenen op en examineren hen volgens het systeem van de Stichting Commissie Watersport Opleidingen (CWO)", vertelt bestuurslid Chris Elsinga. "CWO is in Nederland dé autoriteit op het gebied van watersportopleidingen. Alle waterscoutinggroepen in het land hanteren het CWO-systeem, net als zeilscholen. Het is een erkenning dat wij als Caspar di Roblesgroep voldoen aan de CWO-eisen op het gebied van veiligheid en de staat van het instructiemateriaal. Sinds 2010 zijn de zeilopleidingen van het CWO-systeem ook erkend door World Sailing."

Scouting staat bekend om zijn avontuurlijke en veelzijdige programma's. "Bij een gewoon zomerkamp staan inderdaad allerlei sport- en spelactiviteiten in, op en rond het water op het programma", vertelt bestuurslid Chris Elsinga, "maar ook koken op houtvuur, theater of een bosspel. Bij een zeilweek zoals we die nog extra organiseerden werk je elke dag heel gericht aan je zeilvaardigheid, en dan ga je al snel met grote sprongen vooruit. Je ontwikkelt zo jezelf, maar daar hebben we als groep tijdens onze zaterdagse opkomsten ook weer plezier van. Denk alleen maar aan het op- en aftuigen van de zeilvletten. Hoe hoe vaker je dat doet, hoe beter en sneller je het kunt. Dan blijft er dus meer tijd over voor de activiteiten op het water. En hoe beter je het zeilen onder de knie hebt, hoe leuker of uitdagender de activiteiten die je kunt doen. Dus komende zomer willen we zeker opnieuw een CWO-kamp organiseren!"

Wie het leuk lijkt iets bij de waterscouts te gaan doen kan een kijkje nemen op www.caspardirobles.nl ('Word actief')