HARLINGEN - Afgelopen dinsdag hebben we van minister president Rutte kunnen horen hoe we de komende tijd verder gaan in de anderhalve-meter-samenleving. Veel maatregelen blijven van kracht in deze spannende tijd, maar er was ook een lichtpunt: de jeugd mag weer gaan sporten vanaf 28 april! Weliswaar met de nodige voorzorgsmaatregelen, maar het belangrijkste is dat de jeugd het hockeyveld weer op kan. Lekker buiten sporten, na zo’n lange tijd van thuis naar school gaan, veel binnen blijven en weinig contacten met vrienden en vriendinnen.

Hockeycompetitie start pas weer na de zomer

Wedstrijden zitten er dit seizoen niet meer in, de KNHB heeft besloten om de competities niet meer te starten voor de zomervakantie. Na de zomer ontstaat er dan een nieuwe situatie, waarbij weer nieuwe team- en poule-indelingen worden gemaakt. Intussen is de technische commissie van HMHC gestart met de voorbereidingen hiervan, net als in gewone seizoenen. Dus wil je komen hockeyen, je bent van harte welkom!

Opstartplan hockey voor de jeugd
Bestuur en technische commissie van HMHC zijn bezig met een opstartplan om vanaf 28 april weer op gepaste wijze te kunnen gaan trainen. Daarin wordt uitgegaan van de door de overheid genoemde twee groepen en de benodigde maatregelen: tot en met 12 jaar (basisschool) en 13 tot en met 18 jaar. Daarbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met leden, ouders en vrijwilligers die misschien niet direct weer willen beginnen met sporten in groepsverband.

Veel zal nog niet mogen, onder meer: het clubhuis blijft gesloten, geen besprekingen, geen gebruik van toiletten en douches, rechtstreeks weer naar huis na afloop, geen groepen ouders langs de velden. Bij de oudere jeugd moet ook bij het trainen voldoende afstand in acht worden genomen. Gezondheid en veiligheid staan uiteraard voorop!

Samenwerking met gemeente Harlingen en KNHB
De KNHB werkt aan richtlijnen en formats, waar HMHC zich uiteraard aan zal houden. Op de site van de KNHB is deze informatie terug te vinden. Ook overleggen we met de gemeente over het opstarten. De gemeente heeft van de rijksoverheid de regie gekregen over het weer opstarten van de trainingen. Ook hier geldt dat er alles aan wordt gedaan om veilig en gezond te kunnen trainen.

Ook hockey voor niet-leden
In de toespraak van minister president Mark Rutte noemde hij het belang van sporten voor álle kinderen. HMHC ondersteunt dat van harte, al eerder werd het Harlinger Sportakkoord getekend. Onderdeel van het opstartplan zal zijn dat we ook onderzoeken, ook dit in samenwerking met de gemeente en andere sportverenigingen, wat HMHC kan aanbieden aan niet-leden. We doen dit nu al via clinics voor basisscholen en middelbare scholen in Harlingen en omgeving. En natuurlijk mag er, net als in gewone situaties, gewoon meegetraind worden voor proef.

Steun je cluppie!
Sportverenigingen in Nederland hebben het momenteel niet gemakkelijk. Een deel van de inkomsten is weggevallen of onzeker. Gelukkig kan HMHC gebruik maken van een aantal regelingen van de overheid en hebben we in overleg met de gemeente opschorting gekregen van de huur van de velden. Daarmee kunnen we alvast een deel van de kosten betalen. HMHC kan echter alle steun gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door een voorraad van de kantine te kopen of een speciale ‘Steun je cluppie’ trui te bestellen. Zie hiervoor de website www.Harlingermhc.nl.