HEERENVEEN - Tijdens het WK Afstanden in het Heerenveense Thialf heeft de Noord-Hollandse Irene Schouten (28) zich gekroond tot meest succesvolle Nederlandse schaatster. Door op overtuigende wijze de 5000 meter te winnen pakte de geboren Andijkse haar vierde medaille van dit weekend.


Schouten, tegenwoordig woonachtig in Hoogkarspel, moest op de 5 kilometer als eerste starten. De Westfriese schaatster reed een zeer overtuigende rit in 6.48.53 waar vervolgens iedereen zich op stuk reed. Titelverdedigster Natalya Voronina uit Rusland kwam met 6.50.99 het dichtst bij. Het brons was voor Carlijn Achtereekte in 6.52.22.

Schouten vertelde voor de camera van de NOS dat zij vooral getergd was door het mislopen van goud op de massastart op zaterdag. 'Ik baalde daar echt van, en had daar heel graag gewonnen. Ik ben blij dat ik de knop heb kunnen omzetten en hier vandaag heb kunnen winnen. Over het hele toernooi ben ik dan ook absoluut blij'.

Irene Schouten won tijdens dit WK eerder al goud op de ploegenachtervolging, samen met Antoinette de Jong en Ireen Wust. Op de 3000 meter en de massastart moest ze zich tevreden stellen met brons.

Heren 10.000 meter
Bij de langste afstand bij de heren, de 10.000 meter, pakte Nils van der Poel uit Zweden zijn tweede gouden medaille nadat hij eerder de 5000 meter had gewonnen. Dit deed hij met een nieuw wereldrecord van 12.32.95. Achter de Zweed pakte Jorrtit Bergsma het zilver en het brons ging naar Alexander Rumantsjev uit Rusland.