HARLINGEN - Afgelopen zondag was er weer een traditionele Super Sunday bij HMHC aan de Westerzeedijk. Op zo’n dag spelen alle zondagteams een thuiswedstrijd en is er extra aandacht voor gezelligheid met een hapje en drankje door de activiteitencommissie.

De dag begon met regen tijdens de wedstrijd van de veteranen maar in de loop van de dag klaarde het op en werd het een gezellige drukte rond de velden met familie en vrienden. Marjel Jorritsma, Tamara Postma, Barry Bergsma, Nienke Berwers, Melanie Nota en Laurus Dijkstra van de activiteitencommissie hadden de dag weer uitstekend georganiseerd. Op het veld waar niet gespeeld werd, konden jongens en meisjes met elkaar hockeyen.

In mei is er weer een Super Sunday, hopelijk laat de temperatuur dan toe om alle gezelligheid met muziek buiten plaats te laten vinden. Het is bij hockey traditie dat op zo’n dag teams na afloop van hun wedstrijd nog wat samen eten of drinken en blijven kijken bij andere wedstrijden.

Dames 1 wint verdient met 5-4
De eerste wedstrijd na de winterstop mochten de dames het tegen Meppel opnemen. Een gelijkwaardige tegenstander waarbij in het verleden wel wat punten zijn blijven liggen. Hierdoor waren de meiden van Harlingen nu extra gedreven om te winnen. In de eerste minuten lieten de dames dit ook meteen zien. De bal werd goed onderschept door Manon van der Meer waardoor Hannamay Tjalsma een mooie actie tot in de cirkel maakte en het uiteindelijk Jenna was die de bal mooi in de rechterhoek sloeg. 1-0.
Dat was het moment dat Meppel haar kans greep en twee doelpunten maakte. Hoogtijd voor een peptalk van Jacob de Vries en Joyce Heida gevolgd door een comeback. En hoe, de 2-2 door een mooie bal van Tineke Pars in rechterhoek aan Joyce, die de bal op de achterlijn voorgaf op Hannamay. Hannamay tikte de bal tussen de benen van de keeper door. Jente Bijlsma maakte de 3-2 via een geweldige duikende tip-in tijdens de strafcorner, zelfs nadat ze een bal in haar gezicht kreeg. 4-2 door Tineke die ook via een perfecte tip in scoorde na goed verlegd spel op Edine Outhuijse. Geweldig zo’n comeback. Evelien Haak (invalster) deed er nog een schepje bovenop met een doelpunt vanaf de achterlijn. Meppel maakte ondertussen wel gevaarlijke acties in de cirkel en Harlingen kreeg een strafbal tegen: die was helaas niet te houden. Het laatste deel van de wedstrijd hield Meppel de druk hoog en het werd 5-4 met nog een paar minuten te gaan. Meppel was vastberaden gelijkspel neer te zetten, maar Harlingen wist een stok in het wiel te steken. Harlingen behaalde de winst in de eerste veldwedstrijd van dit jaar met een mooie comeback: 5-4.

Heren 1 krijgt te weinig met 1-1
Zondagmiddag begon de tweede seizoenshelft officieel. Nadat de heren van Harlingen afgelopen weekend een inhaalwedstrijd in winst wisten om te zetten, kwam dit keer Meppel op bezoek aan de Westerzeedijk.

Meppel, dat als de nummer 2 van de competitie aan de wedstrijd begon, kon in Harlingen de koppositie overnemen. Harlingen wist van de laatste wedstrijd dat Meppel zich graag laat inzakken en het initiatief overlaat aan de tegenstander. Hier hadden de heren zich dan ook op voorbereid en lieten rustig de bal rondgaan. Dit resulteerde in de eerste kansen voor de thuisploeg. Meppel kwam er met een spaarzame counter uit, maar werd vooral gevaarlijk vanuit strafcorners. De Meppelaren begonnen de 2e helft onverwacht met een man minder, waardoor de Harlingers de druk direct opvoerden. Dit resulteerde in balverlies bij de Meppelaren Waardoor Sjoerd Nieuwland de bal kon overnemen, 2 man het bos instuurde en met een prachtige pass Vincent Stevensz alleen voor de keeper zette. Vincent twijfelde geen moment en sloeg, zonder de aan te nemen, de bal achter de keeper van Meppel. Na de voorsprong werden de heren slordiger. De wil om door te drukken en snel de 2-0 te maken zorgde juist voor onrust en meppel wist nog een aantal mogelijkheden te creëeren. Het spel golfde in deze fase op en neer en zelfs Meppel ging voorzichtig wat meer druk zetten. Hier raakte de verdediging niet erg van onder de indruk en konden hier over het algemeen goed onderuit hockeyen. Na een aantal kansen en strafcorners over en weer lukte het Meppel toch om de 1-1. Een strafcorner werd hard raak gesleept. In de slotfase probeerde de Harlingers nog door te drukken voor de overwinning, maar dit mocht niet baten. Al met al een goed resultaat voor de Harlingers, alleen was een overwinning ook op z’n plaats geweest. Meppel is in ieder geval geen koploper geworden. Over 2 weken staat de volgende wedstrijd op het programma, dan spelen wij weer aan de Westerzeedijk tegen hardenberg.

Dames 2 blijft winnen
De dames van Dames 2 blijven maar winnen. Na een aarzelend begin van het seizoen heeft dit gezellige team de smaak te pakken. De ene na de andere tegenstander wordt verslagen door deze dames, die het ook buiten het veld uitstekend met elkaar kunnen vinden. Deze keer werd met 5-1 gewonnen van GHBS uit Groningen en staan de dames intussen derde in hun competitie. Ook komend weekend speelt Dames 2 een thuiswedstrijd, dan om 12.45 uur.

Veteranen scoren uit strafcorners en winnen 3-0
De Harlinger veteranen begonnen de Super Sunday in de ochtend. Het weer was bar slecht en koud, maar de heren wonnen verdiend met 3-0 van Roden. De veteranen scoorde 3 keer uit een strafcorner en hielden daarmee de drie punten in Harlingen.

Team van de week: JC1 wint de eerste wedstrijd
Afgelopen zaterdag 7 maart speelde HMHC JC1 een thuiswedstrijd tegen Sneek.

Door de winterstop en een preek van de coaches waren de jongens gebrand te winnen.

De jongens waren het eerste en het tweede kwart overheersend wat resulteerde tot vele kansen maar geen doelpunten.

In de rust besloten de coaches om de tegenstander nog meer onder druk te zetten op de helft van de tegenstander. Dit pakte goed uit, met een variant van de zoveelste strafcorner werd de bal met de voet van de lijn gehaald wat resulteerde in een strafbal. Jens Kappert benutte dit buitenkansje tot tevredenheid van de omgedraaide coaches. Enkele minuten later was het weer raak. Deze keer een goedlopende strafcorner op aangeven van Jorn Kappert pushte Jens Kappert via de keeper hoog het doel in.
Heel veel strafcorners en kansen later viel na wederom een wervelende aanval van Sven Tamminga, Sven Kappert, Quintijn Steevensz en Bas Baas de bal voor de backhand van Lucas Minks die niet twijfelde en verwoestend uithaalde 3-0. Dit was ook de eindstand van de wedstrijd.
De volgende wedstrijd is uit tegen Assen.

Naarden MB1-HMHC MB1, verlies, echter een ervaring rijker!
Prachtig weer, en nu eens richting een andere kant van het land. Over de Afsluitdijk. Richting Het Gooi, richting “de bakermat” van het hockey. Naar Naarden!
Daar startte zaterdag 07 maart jl de tweede helft van het hockey-seizoen voor het Harlinger MB1 team in de Suptopklasse Noord-West. Uniek!
HC Naarden, een geweldige entourage, een mooi clubhuis, 7 hockeyvelden, alles ademt hockey!
Er werd gespeeld op het hoofdveld, waar de toeschouwers, waaronder de meegereisde Harlinger ouders genoten van een heerlijke voorjaarszon.
Naarden MB1, een goed team, wat duidelijk in technisch en tactisch opzicht deze wedstrijd de bovenliggende partij was.
Harlingen probeerde het zeker, en de meiden streden voor wat ze waard waren.
De inbreng van de afwezige vaste waarden, Roos van Stee (omstandigheden) en Jill Burkels (blessure) werd node gemist. Sterre Brouwer keepte ondanks de tegengoals een fantastische partij.
De einduitslag 7-0 liet even niets heel van de Harlinger “ambities”.
De wijze, echter, waarop de eerste helft verliep, en de manier waarop Harlingen de tweede helft speelde, dat biedt perspectief. In dit MB1 team, zit meer, veel meer, dat weten deze meiden, en daar is het trainers-duo Joyce & Daniel van overtuigd.
Na de wedstrijd, genoten de Naarder en Harlinger meiden gezamenlijk van een sportieve onderlinge en heerlijke lunch!
Het was een prachtige ervaring, een mooie hockey-dag.

Scheidsrechters- en spelregelcursus
Hockey is nog leuker als je alle regels goed kent, ook als je staat te kijken bij je (klein)zoon of -dochter. Bovendien is het beleid van de KNHB erop gericht dat ouders en leden de thuiswedstrijden fluiten. Al vele tientallen leden van HMHC hebben de afgelopen jaren een clubscheidsrechtersdiploma behaald en ook dit jaar organiseren we weer een speciale scheidsrechter- en spelregelcursus.
Deze cursus wordt georganiseerd door Alex Nieuwland, in samenwerking met de KNHB. Op maandag 16 en 23 maart worden theorieavonden georganiseerd, op maandag 30 maart is er een inloopavond met vragenuur, en op maandag 6 april kun je het examen afleggen. Iedereen, dus zeker ook ouders en grootouders, kunnen zich aanmelden via TC@Harlingermhc.nl. Je bent van harte welkom!

Diac Medical sponsort Heren HMHC
Het Harlinger bedrijf Diac Medical, specialist in ambulances en medische apparatuur, sponsort sinds kort de Heren van HMHC. Het bedrijf heeft de heren in prachtige nieuwe trainingspakken gestoken. Ook interesse in sponsoring bij HMHC, mail dan met sponsorcommissie@Harlingermhc.nl.

HMHC tekent Sportakkoord Gemeente Harlingen
Namens het bestuur van HMHC waren Frank Burkels en Peter Steevensz onlangs aanwezig bij de eerste avond over het Sportakkoord van Gemeente Harlingen. Dit Sportakkoord is er onder meer op gericht om inwoners van Harlingen, en dan met name jeugd en jongeren, meer te laten sporten, accommodaties te verduurzamen en verenigingen te helpen om dit mogelijk te maken. HMHC draagt daar uiteraard graag aan bij, onder ander door gratis hockey mogelijk te maken voor 4 en 5 jarigen en clinics en toernooien te organiseren voor zowel basisscholen als voortgezet onderwijs.