HARLINGEN - Als de cijfers rond het coronavirus zich in de goede richting blijven ontwikkelen, zet het kabinet per 19 mei de tweede stap in het heropeningsplan, inclusief versoepelingen voor de binnen- en buitensport. Voetballers vanaf 27 jaar zouden dan buiten weer in groepsverband kunnen trainen (op anderhalve meter en in een maximale groepsgrootte van dertig personen) en dat zou goed nieuws zijn voor de senioren teams van FC Harlingen!


Op maandag 17 mei maakt het kabinet bekend of de aangekondigde versoepelingen met ingang van 19 mei definitief worden doorgevoerd. Nu trainen de senioren vanaf 27 jaar nog in groepjes van 4 op 1,5 meter afstand maar dit zou dus binnenkort versoepeld gaan worden. Het sporten buiten zou dan voor maximaal dertig man toegestaan zijn, op 1,5 meter afstand. Jongeren tot en met 26 jaar mogen gezamenlijk buiten sporten zónder 1,5 meter afstand te houden.

Mochten de versoepelingen doorgaan dan zijn er een aantal coronamaatregelen die in deze stap nog niet losgelaten worden. Zo zijn er natuurlijk de basismaatregelen: houd 1,5 meter afstand, was vaak je handen en blijf thuis bij klachten. Maar ook het advies om thuis maximaal twee bezoekers te ontvangen verandert niet en de toegestane groepsgrootte blijft ook buiten maximaal 2 personen. Dat wordt pas versoepeld naar vier personen in stap 3.

In stap 3 kunnen de maatregelen voor sporten buiten en binnen dan verder worden uitgebreid. Op 1 juni wordt meer bekend over stap 3, die nu op 9 juni gepland staat. Nu eerst maar hopen dat stap 2 daadwerkelijk gezet gaat worden a.s. woensdag.