HARLINGEN - Omdat de Hotze Schuil-trofee vanwege de coronapandemie vorig jaar niet kon worden uitgereikt, had de Stichting Sportakkoord als organisator van de sportverkiezing besloten om zowel de sportprestaties van 2020 als die van 2021 te laten meetellen. Naast Wytse Broekstra waren ook de kaatser Dylan Drent en de turnster Lis Stinstra genomineerd. Het stichtingsbestuur heeft uiteindelijk voor Wytse Broekstra gekozen.


Grootste zwemtalent

Hij wordt al jaren gezien als het grootste zwemtalent van deze regio en breekt al sinds zijn zesde zwemrecord na zwemrecord. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in het Nederlands Kampioenschap. Deze titel behaalde hij op 12 december 2021 in Eindhoven tijdens het Nationale Junioren Kampioenschappen korte baan. Afgelopen weekend verbeterde hij in het Belgische Seraing het Nederlands jeugdrecord op de 50 meter schoolslag. Wytse Broekstra stapt iedere ochtend om half zes op de fiets om voor schooltijd tot half acht te trainen in het zwembad van Harlingen.

Plaquette

De andere twee genomineerden, kaatser Dylan Drent en turnster Lis Stinstra, ontvingen uit handen van de paralympische sporter en ambassadeur Inclusief Sporten van het Sportakkoord Harlingen Joël de Jong een fraaie plaquette als herinnering aan hun nominatie. Een andere bijzondere prijs was er voor de 80-jarige Auke Pollema. Hij kreeg uit handen van demissionair wethouder Harry Boon de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

Voorbeeld

Pollema was in zijn jonge jaren een uitstekende marathonschaatser en staat ondanks zijn gevorderde leeftijd nog drie keer per week op de schaats. Hij doet ook aan fitnesstraining en spinning en in de zomer fietst en skeelert hij. Voor de Stichting Sportakkoord is hij het voorbeeld van iemand die laat zien dat sporten en bewegen tot op hoge leeftijd en op een eigen niveau mogelijks is.